Programul Operațional Regional Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Județul Maramureș Instrumente Structurale

Tăurile şi turbăria de la Hoteni

O altă arie protejată, aflată pe traseul turistic marcat cu cruce roșie, este rezervaţia de interes local Tăurile şi turbăria de la Hoteni, numită și „Tinoavele plutitoare de la Hoteni”. Ea cuprinde mlaștina și tăurile de la Hoteni. Tăurile sunt situate la o altitudine de 530 m, în zona numită „Piemontul Săcel - Șugatag” a Piemontului Gutâi și au  o suprafață de 2,51 hectare. Aceste mlaștini s-au format prin alunecări de teren, acum stabilizate. Particularitatea lor constă în stratul de turbă care plutește peste un strat de apă. Această arie protejată este singurul loc din Maramureș în care vegetează exemplare de stejar (Quercus robur) și lintiță (Spirodela polyrrhiza).

În plus, rezervația adăpostește floră și faună specifice zonelor umede, cum ar fi rogozul, trifoiul și mărarul de baltă, broscărița care vegetează, împreună cu două plante carnivore, roua cerului (Drosera rotundifolia) și otrățelul de baltă (Utricularia vulgaris). Roua cerului poate fi uşor recunoscută; este o plantă de 10-25 cm înălțime, cu frunze în formă de rozete, cu diametru de cca. 2 cm, așezate la baza tulpinii şi acoperite cu o mulțime de glande roșiatice. Aceste glande secretă sucurile cu care planta prinde, omoară și digeră insectele şi tot ele strălucesc în bătaia soarelui ca picăturile de rouă şi dau astfel numele plantei. Roua cerului se înfrumusețează din iunie până în august cu niște floricele albe.

La marginea mlaștinilor începe o vegetație deasă de arini negri, sălcii şi plop tremurător. Apa este populată de peștii proveniți din populări periodice, de broaște de lac, dar și de speciile protejate de  șerpi de casă (Natrix natrix) și broaște țestoase de apă (Emys orbicularis).

56194 de vizitatori în total Hartă site Condiţii de utilizare RSS
www.inforegio.ro Investim în viitorul tãu! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

© 2012-2013 MARA COSĂU. Toate documentele și fotografiile sunt proprietatea Consiliului Județean Maramureș.